2011. július 29., péntek

I. „Félig sem olyan fontos az, hogy mit tanítunk, mint az, hogy tanítjuk” (Eötvös József)

Az oktató, edző személye nagyon fontos volt mindig a gyerekek életében, de a mai rohanó, változó világunkban talán még fontosabb szerepet kapott ez a szakma.

Hisz minden szülő szeretne minél többet megadni a gyerekének, minél többet megmutatni a sportból is. De mivel ma már az utánpótlás sportot az állam kevésbé finanszírozza, ezért nehéz, hogy hova vigye a szülő a gyerekét, melyik sportot válassza. Azt gondolom, hogy az úszás egy alapsportág, erre bármilyen másik sportágat lehet építeni. Úszásoktatónak, úszóedzőnek többfajta képzésben lehet részt venni. Egy a lényeg, a diploma átvétele után bizonyos évenként kőtelező továbbképzéseken kell részt venni, és a jelenlétért átvehető a licenc. (Nekünk van!)

De megéri meghallgatni mások előadásait, mert az ember mindig tanul valami újat!

Edző Az edző a sportolók versenyekre, sporttevékenységre való felkészítését végzi. A Szakszövetség Sportszervezeteinél az edzői tevékenység folytatásához szükséges szakképesítési követelmény a Kormányrendelet mellékletének 4. pontjában feltüntetett: úszó sportoktató, úszó sportedző, testnevelő tanár, okleveles testnevelő tanár, testnevelő-edző, szakedző, okleveles szakedző képesítés valamelyikének a megléte.

És ismét egy régi úszóvilág cikk, ami mind a mai napig hasznosítva van!

„Licencet az edzőknek!

Úszóedzői licenc bevezetését tervezik, Tóth Ákos szerint idővel minden uszodában csak megfelelő képesítés és tudás birtokában képezhetik majd a gyerekeket. A TF úszás tanszékének vezetője amondó, a licencre a gyerekek és a képzett szakemberek védelmében van szükség.

"Azt tapasztaltuk, hogy sok uszodában szabad a vásár, még végzettséget igazoló papírt sem kérnek attól, aki úszásoktatás néven pályákat bérel. Ennek gátat kell vetni, a licenc pedig egy olyan védőhálót jelent, amely kisz?ri a képzetleneket és védelmet nyújt a felkészült szakembereknek és ezen belül az oktatásban szereplő fiataloknak" -- mondja Tóth Ákos, aki a Magyar Úszószövetséggel (ott isRuza József főtitkárral) és a TF továbbképző intézet igazgatójával,Tamás Istvánnal karöltve dolgozta ki az úszóedzői licenc alapjait.

"Az edzői licencet természetesen a tudás birtokában lehet majd megszerezni. A koncepció szerint aki az elmúlt öt évben a TF testnevelő-tanári szakán, a szakedzői szakon, a tanárképző főiskola testnevelési szakán vagy a kétéves sportedzői szaktanfolyamon már végzett, az megkaphatja a licencet igazoló oklevelet. A kilencvenhét előtt végzettek számára viszont ajánlatos, hogy részt vegyenek egy továbbképzésen, ennek alapján viszont ők is hozzájuthatnak a licenchez. Ötévenként amúgy is mindenkinek kötelező lesz részt vennie a továbbképzésen" -- folytatja Tóth.

Nem is kell sokat várniuk a továbbképzésre, hiszen április huszadikán, délelőtt 9.30-tól a TF úszás tanszéke úszásoktatói konferenciát rendez a TF új épületének aulájában, ahol az iskolai és az egyesületi úszásoktatás időszer? kérdései szerepelnek majd napirenden. Tóth Ákos természetesen azzal is tisztában van, a főiskola és a Magyar Úszószövetség összefogása még kevés ahhoz, hogy kiszorítsák az uszodákból a képzetlen oktatókat.

"Tudjuk, hogy a Belügyminisztériumnak és az Oktatási Minisztériumnak is rendelkezéseket kell hoznia ahhoz, hogy az iskolai és önkormányzati uszodákban, valamint az ország összes uszodájában érvényt szerezzünk az elképzeléseinknek. Én mindenesetre der?látó vagyok, hiszen a gyerekeink és a szakma védelmében mindenképpen szükség van az edzői licenc bevezetésére" -- zárta nyilatkozatát a licenc atyja.

SE, Nemzeti Sport 2002.03.08'


Egy szülői vélemény szerint a jó edző :

Számomra a jó edző a gyereket részesíti előnybe, kellemes légkört teremt, megszeretteti a sportot, elfogadtatja a kudarcot, bíztat, bátorít,szeret, önbizalmat épít, szeretettel csinálja amit csinál. Szívvel- lélekkel együtt van a gyerekekkel ha nyernek vagy veszítenek egyaránt. Számukra nem a győzelem az elsődleges minden áron, hanem a pozitív hozzáállás, a sport iránti szeretet és a testi-lelki erősödés minden győzelemből és csalódásból.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése