2011. július 26., kedd

Általánosságban

Miért jó az úszás?

Miért jó az úszás?

Több szempontból is igen kedvező hatással van a fejlődő gyermekre ez a sport. Első és legfontosabb szempont, hogy az izmokra és csontokra gyakorolt hatása nagyon kiegyensúlyozott. Az ízületek terhelése szinte elhanyagolható a "szárazföldi" sportokhoz képest. Gondoljunk csak arra, hogy nincsenek hirtelen nagy erőbehatások, esések, ütések. A sportsérülések valószínűsége, a többi sportághoz viszonyítva nagyon kicsi, leszámítva persze a sakkot.

Az izmok és csontozat kedvező gyermekkori fejlődésének kulcsszerepe van az időskori csontritkulás és más mozgásszervi betegségek megelőzésében! Fontos az is, hogy az izmok közül szinte mindegyik részt vesz a mozgásban, ezért nagyon egyenletes az igénybevétel. Ezek alapján kifejezetten ajánlott mellkas fejlődési zavarok, gerincferdülés esetében. Második szempont a légzés javítása. Úszás során nagy a szervezet oxigénigénye. Ennek következtében az állandó fokozott légzés miatt, hosszútávon nő a tüdő befogadóképessége, teljesítőképessége. Az egyenletes és kíméletes terhelés mellett nagy energiafelhasználással járó sport az úszás, így kifejezetten jó a túlsúlyos gyerekek számára is.

Mivel ebben a "folyékony" közegben, a vízben az izmokra és ízületekre jutó terhelés teljesen más jellegű és összetételű mint a szárazföldön, így természetesen más módon veszi igénybe ez a mozgás a gyerekek izomzatát, csontozatát, ízületeit is. A szakemberek véleménye szerint a cselgáncs mellett az úszás mozgatja meg a legtöbb izomcsoportot.

A szülők számára gyakran nagy dilemma,

hogy gyermeküket hová vigyék el mozogni, sportolni. Abban a legtöbb szülő egyetért, hogy ma, amikor az iskolák többségében csak heti néhány óra testnevelési foglalkozás van, szükség van arra, hogy a gyermekük valamit sportoljon. Más és más sportág, mozgás jöhet szóba sokszor a fiúknál, s más a lányoknál.


Az úszás kevésbé eszközigényes sport,

fiúknak és lányoknak egyaránt jó választás lehet. A vízparti nyaralások alkalmával minden szülő nyugodtabb, ha gyermeke "vízbiztos", azaz tud úszni. A gyerekek számára is kellemesebb a nyaralás, ha felszabadultan fürödetnek. A gyerekek többségének alaptulajdonsága, hogy szereti a vizet, szeret fürödni, pancsolni, ugrálni. Ezt még jobban fogják élvezni, ha már tudnak úszni. Azok pedig, akik esetleg félelemmel, vagy legalábbis erős ellenérzéssel viseltetnek a vízzel szemben, a gátlások oldását követően, az úszástudás birtokában szinte kivétel nélkül megszeretik a vizet, a vízben való mozgást és játékot. Azaz az úszás, a strandolás, a fürdés végre élménnyé válik nekik is.

Szerintem nem árt, ha többféle sportágban is kipróbálja magát gyermekünk, az csak javára válhat.

Az úszás az állóképességet növeli, átmozgatja az izmokat, és mint ilyen a legjobb sport, akár amatőr. akár verseny szinten, de orvosi szempontból is hasznos lehet.

Erre a sportágra bármelyik más sportág felépíthető!

Azt gondolom, hogy amikor egy szülő meghallja, hogy sportolási lehetőséget kínálnak gyermekének, talán először arra gondol, hogy gyermekét nem szeretné versenyeztetni. De a jól szervezett edzésekre járó gyerekek nagy többsége kedvtelésből jár edzésekre, ahol ellenőrzött körülmények között mozoghat.
Nagyon sokan megijednek attól, ha valaki az úszást ajánlja a gyermeküknek, csak azért, mert úgy hiszik, túlságosan leterhelik ezzel őket. Ez azt gondolom nem igaz, mert fokozatosan készülnek fel az alapsportágra, majd a későbbi sportokra, úgy hogy szakemberek és az edzőik figyelembe veszik életkorukat, alkalmasságukat is.

Az úszni tudás nemcsak az általános erőnlétet javítja, de nagy biztonságérzetet ad a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt.

És amit még fontosnak tartok leírni, az hogy tud úszni a gyermekem, nagyon jó és fontos dolog, DE mindezt csak felnőtt kíséretében, arra alkalmas, arra kijelölt helyen tegyék meg!!

(ezeket a gondolatokat összeollóztam a sok sok cikkből, hogy szerintem miért jó az úszás!)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése